ZELENINOVÉ A OVOCNÉ ŠŤÁVY NÁM MOHOU VELICE POMOCI

Zeleninové a ovocné šťávy mají velice dobrý až zázračný vliv na náš organismus. Jejich výroba je jednoduchá, nikdo nezpochybňuje její účinky a i přesto u nás není zdaleka tak populární jako v cizích zemí.

Avšak kouzlo v těchto šťávách není jen v tom, že nám příznivě ovlivní naše zdraví, ale také v tom , že z nich můžete dostat spoustu rozličných a vynikajících chutí, díky různým kombinacím. Určitě je také pro mnoho lidí odrazující umývání odšťavňovače, ale za to co nám tyto šťávy dají, nám troška námahy navíc určitě stojí.

Stejně jako ovoce samotné zařazujeme hlavně do první poloviny dne tak se šťávami je to stejně tak. Ve šťávě nám setrvává spousta sacharidů, které využíváme jako zdroj energie. Ovocné šťávy nám pomáhají nejen zůstat svěží po celý den, ale také nám mohou velice pomoci při regeneraci po sportovním výkonu apod. Samozřejmě je velice vhodné tyto šťávy konzumovat i po ránu jako zdroj energie a pro rozhýbání metabolismu místo nezdravé kávy.

Zeleninové šťávy můžeme zařazovat během celého dne, díky jejich zásaditosti si náš organismus udržuje správné pH. Pokud naše pH v těle není správné, pro tělo to znamená větší výdej energie, protože musí bojovat s kyselostí a tato skutečnost může být podle odborníků i zdroj různých nemocí.

Oblíbené, velmi prospěšné šťávy a jejich hlavní účinky:

Jablečná šťáva – kromě její vynikající chuti nám také pomáhá snižovat krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevních tuků. Posiluje imunitní systém, srdce a krevní oběh. Co se minerálů týče tak je bohatá na draslík. Váže na sebe toxické látky a sice olovo a rtuť.

Pomerančová šťáva – Je bohatá na draslík, vápník, hořčík, má vysoký obsah vitamínů A, B, C a je to dobrý zdroj selenu, což je silný antioxidant. Dále podporují látkovou výměnu v buňkách, podporují koncentraci.

Šťáva z červené řepy – posiluje organismus, její barva nám napovídá, že podporuje tvorbu červených krvinek a skvěle čistí játra, ledviny a žlučník. Podporuje lymfatický systém. Avšak není vhodné pít více jak 200ml na jednou.

Mrkvová šťáva – podporuje trávení, dýchací orgány, zvyšuje odolnost vůči infekci. Pomáhá udržovat zdravé zuby a kosti. Též nám pomáhá pročisťovat játra.

Také byste měli vědět, že šťáva se dá uchovat v chladničce maximálně 24 hodin a zmrazovat bychom ji neměli na více jak 30 dní.