SODÍK JE PRO NÁS V NADMÍŘE VELMI NEZDRAVÝ
Aby lidské tělo správné fungovalo potřebuje přijímat řadu látek, minerálů a dalších prvků.
Nicméně ne vždy je dobré jakýkoliv prvek konzumovat v jakémkoli množství, protože jeho nadbytek nám může uškodit. Jedním tímto prvkem a bezesporu prvkem, který je ve většině případech v našem jídelníčku zastoupen až v mnohem větším množství než by měl být je sodík. Tento prvek komplikuje život lidem po celém světě.
Je to způsobeno tím, že ve většině potravinách se tento prvek vyskytuje a nejvíce jej obsahují naše oblíbené pokrmy, které jsou dochucovány solí, která samozřejmě sodíku obsahuje mnoho, nemluvě o tom, že již dané složky našeho pokrmu mají v sobě též sodík. Možná se budete divit, ale i samotná zelenina má nějaké to množství sodíku, které je samozřejmě velmi malé. Stejně tak maso, které koupíme čerstvě zbourané, tak i když neprošlo ještě žádnou úpravou, i tak obsahuje malé množství sodíku. A co třeba čokoláda? Ano, i ta obsahuje sodík, stejně jako oplatky a většina dalších sladkostí. Ve finále to znamená, že i když si celý den například nic nesolíte, tak i tak se může stát, že přijímáte nadbytek sodíku.
A že je nadbytek soli ve stravě všude po světě více než alarmující, dokládá i nedávná zpráva zveřejněná v časopise The New England Journal of Medicine. V rámci studie bylo zjištěno, že vysoká spotřeba sodíku každý rok stojí odhadem za smrtí více než 1,65 miliónu lidí po celém světě, u kterých byly hlavní příčinou smrti různé kardiovaskulární choroby.
Nad míra přísunu soli může mít podle odborníků velký vliv právě na výskyt těchto onemocnění.
Zdravý člověk tento fakt na sobě nepocítí okamžitě a nemusí to zákonitě znamenat jistý infarkt ve stáří, ale pokud jste zdravý a najednou vás dostihnou problémy se srdcem, věřte, že právě sodík má na tom při nejmenším velikou část viny. U lidí, kteří kardiovaskulárními nemocemi trpí, nadměrný příjem soli může znamenat rozdíl mezi tím zda se cítí dobře nebo ne a tak tuto skutečnost, že nám sodík ubližuje dokáží pocítit daleko více než zdravý jedinec, u kterého se tento důsledek projeví až časem a to nejspíše věkem, kdy srdce už nemá sílu se s nadbytkem sodíku, který pak způsobuje i nadměrné zatížení organismu, vypořádat.
Pokud přijímáme nadbytek sodíku, tak se v našem těle více váže voda, ledviny musejí vykonat daleko více práce, aby vodu přečerpali a to znamená samozřejmě i větší nároky na naše srdce, které musí ledviny více podpořit a tím se nadměrně unavuje. Pokud člověk nemá klinicky zdravé srdce tak to znamená, že jeho srdce už ani není schopno vylučování tekutin z těla dostatečně podpořit a voda se tak vměstnává do orgánů a zůstává v těle v nadměrném množství. Časem se takto nemocný člověk dostane do stádia, kdy se topí ve vlastním těle což se samozřejmě dá napravit či se napravuje, aby k tomu stavu ani nedošlo, léky ze skupiny duoretik. Tyto léky zvýší duorézu v těle, tím se zvýší intenzita močení pacienta a tudíž vyloučení nadměrné tekutiny z těla.
V nejtěžších případech srdečního selhání nám nepomůže ani veliká dávka duoretik pokud nedodržujeme přísnou dietu na sodík.