PESTRÉ BARVY LAHODÍ NEJEN NAŠEMU OKU, ALE TAKÉ NAŠEMU ZDRAVÍ

Pro většinu lidí jsou sympatičtější pestré barvy a pokud sy tyto barvy spojíme i s potravinami jakožto ovoce a zelenina prospějeme tak i našemu zdraví.
Jedna z oblíbených barev je bezesporu červená a tak si ji můžeme jednoduše v sezóně spojit s melounem, který obsahuje vysokou hladinu lykopenu, tato hladina je i přímo úměrná vyzrálosti tedy i barvě. Lykopen v krvi prý snižuje riziko rakoviny, zejména by se mělo jednat o rakovinu plic, žaludku a prostaty.
Z oranžových plodin by jsme měli sáhnout například po mangu, které je bohaté na vitamin C a obsahuje i betakaroten a další látky podporující imunitu. Betakaroten je vhodný pro vaši pleť, udržuje ji svěží a mladší.
Žlutou barvu si určitě nejčastěji spojíme s citrónem, který mimo vitamín C obsahuje také bioflavonoidy, které jsou prospěšné nejen v tom, že snižují riziko chronických onemocnění, ale také onemocnění srdce a některé druhy rakoviny.
Čerstvé listy horčice, které mají zelenou barvu nám prospívají nejen obsahem betakarotenu, ale také obsahem antyoxidantů. Tyto listy také obsahují velkou dávku vitamínu K, který potřebujeme pro srážlivost krve.
Modrou či fialkovou barvu nám zastupuje například borůvka, která obsahuje prospěšné polyfenoly. Některé studie dokázali, že polyfenoly nám ve stáří napomáhají udržovat rozpoznávací a motorické funkce. Další studie prokázala, že jeden specifický polyfenol a to anthocyanin, pomáhá u žen snižovat riziko infarktu. Respektive ženy ve věkovém rozmezí 25 až 42 let, které jedly tři nebo více šálků borůvek či jahod každý týden, měli o 32 % menší pravděpodobnost výskytu nějaké srdeční příhody, než ženy, které je nejedly vůbec nebo jen ve velmi malém množství.
A tak se určitě vyplátí zařadit ovoce a zeleninu do svého pravidelného jídelníčku, pokud se nám podaří nejíst potraviny s umělými látkami apodobně tak je to určitě ideální a může te tím svému zdraví značně pomoci. Podle odborníků by měl člověk každý den požít aspoń 5 kusů ovoce a 5 kusů zeleniny. Je také nutné podotknout, že mnoho lidí se uklidňuje tím, že jsou stále zdraví a fit i přes mnoho nezdravých poživatin avšak to jestli naše tělo si umí s těmi škodlívými látkami poradit či ne se v konečném zůčtování úkaže až časem a to už může být na změnu jídelníčku pozdě. Jako všude i tady se určitě vyplatí prevence.