KTERÉ OVOCE A ZELENINA NÁM NEJVÍCE PROSPÍVÁ?

Ovoce a zelenina nám velice prospívá. Tento fakt slyšíme pokaždé, bavíme se -li o zdraví. Nicméně nejde jen o to konzumovat dostatečný počet kusů ovoce či zeleniny, ale také o to, vybírat co nejvhodnější či nejvýživnější plody přírody, protože je rozdíl v tom jak moc či v čem nám prospívají.

V jídelníčku by rozhodně neměly chybět takové druhy, které jsou z hlediska poměru obsažených živin a kalorií nejprospěšnější. Odborníci z William Paterson University se zaměřili právě na toto specifikum a rozhodli se prozkoumat celkem 47 druhů ovoce a zeleniny, aby zjistili, které druhy jsou pro nás ty nejlepší. Jejich zjištění přinesl server Women´s Health magazine.

Na začátku si stanovili, podle čeho budou hodnotit celkovou prospěšnost potravin. Nejprospěšnější jsou takové, které budou obsahovat v množství 100 kalorií v průměru alespoň 10 procent a více denní potřebné dávky důležitých živin (jako je železo, kyselina listová, vitamín C a další).

Podle tohoto průzkumu nám nejvíce prospívá řeřicha, čínské zelí a řepa. Jenže právě tyto suroviny ne vždy najdeme u lidí i přesto, že pravidelně zeleninu konzumují anebo ne v takovém množství jak by bylo vhodné. Naproti tomu také průzkum ukázal, že jsou určité druhy, které byť označované jako „superpotraviny” takové nejsou. Do této skupiny patří například maliny, mandarinky, brusinky, česnek, cibule nebo také borůvky.

Nicméně i tak je dobré tyto potraviny konzumovat, ale také je zapotřebí přidat na těch co nám dají nejvíce a složit vyvážený jídelníček. Nejjednodušší variantou, která nám nezabere žádný čas skládáním jídelníčku, je pravidelné konzumování různých druhů ovoce a zeleniny podle dané chuti s tím, že se stane pravidlem poctivý příjem velmi užitečných potravin jako již zmíněná řepa a podobně.

Zdroj: Novinky.cz