JAK PŘEDEJÍT NEMOCNÝM JÁTRŮM

 

Játra jsou nejen jeden z hlavních orgánů v lidském těle, ale také je to naše továrna a tak je zapotřebí si je udržovat zdravá a zatěžovat je co nejméně. Velkým problémem je také to, že játra nemají nervy a i když jsou poškozená nedají nám o tom vědět, dřív než se dopracujeme k nějaké nemoci.

Poškození jater může mít mnoho příčin avšak u zdravých jedinců je to určitě z velké části alkohol. Játrům také škodí užívání jistých léků a i nějaké jídlo naše játra nemají zrovna v oblibě.

Určitě jen málo lidí si dokáže představit život bez alkoholu, tučných pokrmů a podobně, avšak nemusí to být až takový nešvar pokud to nebudeme přehánět a dopřejeme našim játrům odpočinek čili se vyhneme na pár týdnů alkoholu, drogám, nedostatečnému spánku, stresu a budeme jíst lehká jídla. Tímto bychom měli i bez problémů předejít vážnějším problémům pokud nemáme nějaké genetické indispozice, které nám problémy s játry tak jako tak přivodí. Avšak je potřeba si uvědomit, že pakliže nám játra trpí z důvodu nějaké nemoci tak je ničíme dvojnásobně rychle pokud nenasadíme vhodnou dietu a nebudeme se vyhýbat alkoholu a podobně.

Jsou-li játra zdravá, uvolňují glukózu, kdykoli je třeba, čímž udržují stabilní hladinu energie celý den. Ovšem játra postižená chorobou mají sníženou schopnost vyrábět i skladovat glukózu, proto jejich onemocnění přispívá k únavě.

Játra jsou největší žlázou a největším orgánem dutiny břišní v lidském těle. Nachází se na pravé straně pod bránicí a mají klínovitý tvar. Fungují jako "chemická čistírna" našeho organismu a představují centrum metabolické výměny, filtr a úložiště důležitých látek. Bohužel se v nich ukládají i ty škodlivé, takže odlehčovací dieta je pro ně obzvlášť blahodárná.

Potraviny, které játrům škodí:

- sádlo, máslo, tučná masa

- uzeniny

- tučné mléčné výrobky

- ostré koření, bujóny

- vejce, tatarka, majonéza

- čerstvé pečivo a sladkosti

Naše játra skladují všechny toxické látky a tak je určitě dobré si udělat očistu aspoň na pár týdnu vzhledem k prevenci, u nemocných pacientů je vhodné si jaterní dietu přisvojit.