HYPERTENZE MŮŽE BÝT NEBEZPEČNĚJŠÍ NEŽ SE MNOHO LIDÍ DOMNÍVÁ.

Hypertenzí u nás trpí necelé dva miliony lidí, třetina o tom ani neví a ti ostatní co o ní ví i tak tuto nemoc podceňují a neléčí se jak by měli. Spoustu lidí trpících touto nemocí dokonce neužívá pravidelně předepsané léky a přitom tato nemoc může i zabíjet. Avšak z důvodu toho, že člověk necítí žádné subjektivní potíže tak tuto nemoc lehce podcení.
Neléčená nemoc se může posléze projevit jako příčina infarktu, selhání srdce. V tomto případě se dá ještě mluvit o té lepší variantě, protože při včasné pomoci se po péči doktorů dostanete zpátky do plnohodnotného života. V horším případě, ale dostanete mrtvici, hypertenze je spouštěč tohoto onemocnění ze 60 procent. Mrtvice je velice vážné onemocnění, může u něj dojít až k poškození mozku, poruchám mobility apod.. Posléze to může tedy znamenat, že ztratíme svůj postoj ve společnosti, sníží se nám životní úroveň. Mimo to hypertenze muže přispět i k poruchám zraku, poškodit ledviny a například také způsobit srdeční arytmie.
Zjištění této nemoci je naprostá banalita, provádí se nebolestivým a jednoduchým změřením tlaku tak jak jsme zvyklí u svých praktických lékařů. Dnes je také možné si pořídit domácí tonometr a posléze si tlak měřit preventivně doma. Avšak před koupi tonometru je určitě dobré se poradit s lékařem a posléze i tonometr donést do ordinace a porovnat jeho měření s měřením u lékaře, abychom po případně zjistili nějaké odchylky. Pokud máme tlak v pořádku, stačí si jej měřit preventivně jednou týdně a pokud máme tlak zvýšený tak i 2 denně.
Téměř pokaždé přitom hypertenze je choroba velmi dobře léčitelná, se kterou si doktoři velmi rychle poradí. Postačí nasadit jen nějaký prášek a pozměnit životosprávu, samozřejmě pak nejvíce záleží na pacientovi jak bude dané léky a doporučení lékařů dodržovat. Samozřejmě i shození přebytečných kil a tedy sport, zkrátka zdraví životní styl nám může velice pomoct. Vhodné je omezit příjem solí ve stravě a samozřejmě značně omezit alkohol.
Nejhorší soli se ukrývají v uzeninách, čipsech tyčinkách apod.. Ale i sojová omáčka, polívka ze sáčku, maggi a podobná umělá dochucovadla či instantní pokrmy jsou plné solí. Různé druhy sýrů též mají hodně solí. Nadále i konzervované výrobky mají po většinou hodně solí, nejde jen o chuť, ale také o to, že sůl se používá jak konzervační látka.