ČERSTVÉ, TRVANLIVÉ NEBO BIOMLÉKO?

Mléko je nejen plné řady dobrých složek pro náš organismus, jako třeba živočišné bílkoviny, vitamíny, ale jeho výhoda je i rychlá stravitelnost. Podle odborníků je veliká škoda, že spousta lidí mléko vyřadí ze svého jídelníčku pro mnoho nepravdivých mýtů.
Někteří odpůrci mléka tvrdí, že člověk jakožto většina savců po pár letech života ztrácí schopnost trávit laktózu ( jedna ze základních složek mléka ). Toto tvrzení není ovšem pravdivé, protože lidské trávení se od jiných savců velice liší a tak jen méně než desetina obyvatel v Evropě trpí laktózovou intolerancí, což znamená, že jejich tělo nedokáže laktózu strávit.
O tom, že mléko zahleňuje slyšíme dnes také velice často, zejména u odpůrců živočišné stravy. Ve skutečnosti se děje to, že mléko vytváří na sliznici ochranný film, který se trávením po krátké době rozkládá na základní živiny. K zahlenění může dojít jen pokud trpíte alergii na mléčnou bílkovinu.
Slovo čerstvý u nás vzbuzuje pocit zdravosti potraviny, nicméně určitě nemůžeme říct, že čerstvé mléko je zdravější. Obsah živin, minerálů a vitamínu se v podstatě u čerstvého či trvanlivého mléka neliší. Při tepelném zpracování se z mléka neztratí více jak 10 procent výživných látek, obsah minerálů a vitamínu zůstane přibližně stejný, ale podstatné je, že se při tomto zpracování zbaví mléko veškerých mikroorganismů. Mléko posléze vydrží čerstvé pár měsíců aniž by bylo obohaceno o nějaké konzervanty či chemické látky. Obaly navíc chrání mléko před vstupem světla či vzduchu a jejich hliníková část kartonu i zabrání vstupu jakýkoliv mikroorganismů. Čerstvé mléko přímo od kravičky může obsahovat spoustu mikroorganismů a i samotní farmáři doporučují takové mléko převařit, abychom zničili aspoň většinu potenciálních mikroorganismů.
Biomléko je podle několika nezávislých studiích opravdu zdravější. Rozdíl není v tom, že by nám po konzumaci mléka bez označení bio hrozilo nějaké nebezpečí, ale jde o to, že biomléko má daleko více životu prospěšných látek. Je to samozřejmě dáno tím, že zvířata z biochovu mají lepší a zdravější podmínky k životu a to se samozřejmě na kvalitě mléka projeví a tak stojí určitě za zvážení zda si nepřiplatit za kvalitnější, výživnější výrobek.