BEZ LEPKU, ORGANICKÉ POTRAVINY, PŘÍRODNÍ PRODUKTY, CO TYTO POJMY VLASTNĚ ZNAMENAJÍ?
Ke zdravému životnímu stylu patří nejen pohyb, ale samozřejmě i zdravé stravování a tak v obchodech vybíráme potraviny s různými označeními jako bezlepkové potraviny, přírodní a podobně.
Nabídka produktů v oblasti potravin je dnes velice vysoká a tak ať už má člověk jakoukoli dietu není již problém si v nějakém supermarketu vybrat ty správné suroviny. Avšak spousta lidí, kteří se řídí podle určitých klíčových slov vlastně ani neví co přesně kupují nebo v čem je ta daná potraviny zdravější než ty ostatní.
Například přírodní produkty, co to vlastně znamená? Tento význam slova není přesně specifikován avšak takto označené potraviny neobsahují přidaná barviva, umělé příchutě nebo syntetické látky. To, ale ještě neznamená, že se jedná o zdravý produkt a tak je zapotřebí si i tak pročíst složení výrobku.
Organické produkty mají být takové, k jejichž výrobě nebyly použity syntetické pesticidy nebo nebyly geneticky upravovány. K jejich hnojení zároveň nejsou užívány ropné nebo čistírenské kaly. Označení „organické” zároveň znamená, že dané maso a mléčné produkty pocházejí od zvířat krmených organickou formou, kterým nejsou podávány žádné hormony nebo antibiotika. Organické potraviny musejí obsahovat, alespoň 95% organických složek, aby mohli být takhle označeny. Pokud se tedy bude jednat o organický produkt, který je složen pouze z organických látek , bude mít ještě nejspíše označení 100% organické. Co se zdraví týče, tak mezi organické potraviny patří pečivo a cukrovinky takže se nedá mluvit o tom, že organické znamená vždy zdravé.
Velice často uslyšíte, že někdo se musí stravovat bezlepkově. Co to vlastně je lepek? Je to směs bílkovin, které se spolu s dalšími látkami nacházejí v semenech některých obilnin - hlavně pšenice, žita či ječmene. U některých lidí konzumace těchto složek vyvolává různé potíže, a tak musí dodržovat tzv. bezlepkovou dietu. V dnešní době je naštěstí dostatek bezlepkových potravin. Podle FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) lze takto označovat potraviny, které omezují množství lepku v daném produktu na hodnotu nepřekračující 20 dílů na milión (20 ppm). Lze takto prý označovat i potraviny, které neobsahují cokoli z pšenice, žita, ječmene, případně křížení těchto zrn. I zde platí, že bezlepkové není to samé jako celozrnné, organické či zdravé.