DNA

MUDr. Klára Ščerbová

Autor: MUDr. Klára Ščerbová

Praktický lékař pro dospělé,  Ústí nad Labem   - poskytujeme léčebně preventivní péči pro dospělé pacienty a závodní preventivní péči - stanovení CRP…

Více o autorovi

Dna je onemocnění způsobené poruchou metabolismu kyseliny močové, konečného produktu nukleotidů a nukleových kyselin. Dochází ke zvýšené hladině hlaseliny močové v krvi (hyperurikémie) a jejímu ukládání do kloubů a ledvin či jiných orgánů (podkoží), které poškozuje.

Může tvořit jednak tzv. tofy (usazeniny kyseliny močové v podkožních uzlíččích, nejčastěji na ušních boltcích nebo nad klouby a šlachami) nebo se krystalky kyseliny močové ukládají v kloubech a způsobují v nich zánět. Nejzávaznější je ukládání kyseliny močové do ledvin, kde způsobuje ledvinné selhávání. Onemocnění se může projevit tzv. dnavým záchvatem - bolestivým zánětem kloubu (nejčastěji palec u nohy).

Dna primární je projevem vrozené poruchy metabolismu nukeoproteinů. Častěji postihuje muže. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi může být dlouho jediným projevem onemocnění. Akutní potíže způsobí zvýšená námaha, nadměrné jídlo a pití, ale i operace, úraz, stres.

Dna sekundární je způsobená zvýšenou nabídkou nukleoproteinů pro tvorbu kyseliny močové (např. při léčbě nádorů či leukémii) nebo sníženým vylučováním kyseliny močové ledvinami při jejich poškození. Hyperurikémie se často vyskytuje v kombinaci s diabetem II.typu a zvýšenou hladinou cholesterolu (tzv.metabolický syndrom).

Stravovací režim-  BEZPURINOVÁ DIETA

Výběr potravin je dán především obsahem solí kyseliny močové - purinů. V běžné stravě je třeba vybírat ty potraviny jejichž obsah purinů je nízký. Hodnoty obsahu purinů jsou uvedeny v přehledu níže. Je výhodné zařazení odlehčených zeleninových dnů (cca 1-2x týdně) v týdenním programu.

Jen v klidovém období a výjmečně lze použít potraviny s vysokým obsahem purinů.

Je nutný dostatečný příjem tekutin nealkoholických a neenergetických v průběhu celého dne (2-3l.).  Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty.

Pokrmy a potraviny nevhodné, s vysokým obsahem purinů (případně oxalátů)

vnitřnosti: brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternice, jaternicové polévky, masové koncentráty, zvěřina a výrobky z ní

kořenící směsi a koncentráty: Maggi, sojová omáčka, masové kostky

maso a masné výrobky: nakládáná masa, uzeniny, masa mladých zvířat (telecí, jehněčí, kuřecí)

ryby a rybí výrobky: sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby

ostatní: obilniny a celozrnné výrobky, luštěniny, droždí, čokoláda, kakaový prášek, špenát, reveň, červená řepa, fíky

Obsah purinů v potravinách (mg/100g)

Maso,uzeniny

Hovězí 40

Telecí 48

Vepřové 48

Skopové 46

Kuřecí 40

Králičí 38

Zvěřina 35-39

Šunka 24

Anglická slanina 25

Vnitřnosti

Játra 95

Ledvinky 80

Jazyk 55

Telecí brzlík 400

Ryby

Kapr 54

Losos 22

Pstruh 56

Sardinky 120

Sleď 69

Štika 48

Mléko a vejce

Mléko 1

Vejce 2

Bílek 1

Žloutek 5

Tuky, ořechy, kakao

Kakaový prášek 1900

Mandle 9

Lískové ořechy 10

Vlašské ořechy 8

Mouka,pekárenské výrobky

žitná nebo pšeničná mouka 0

Celozrnný chléb 14

Ovesné vločky 30

Brambory,luštěniny,zelenina

Brambory 6

Čočka 70

Hrách 45

Fazole 44

Celer 10

Cibule 1

Fazolové lusky 5

Zelený hrášek 80

Chřest 14

Kapusta 6

Kedlubna 5

Květák 10

Mrkev 2

Pór 3

Okurky 3

Rajčata 4

Reveň 4

Ředkvičky 6

Červená řepa 5

Hlávkový salát 5

Špenát 23

Bílé zelí 5

Červené zelí 8

Houby 5

Ovoce

Borůvky 2

Hrušky 1

Jablka 1

Jahody 5

Meruňky 0

Švestky 1

Pomeranče 1

Hrozny 1