DNA
Autor: MUDr. Klára Ščerbová
Praktický lékař pro dospělé, Ústí nad Labem - poskytujeme léčebně preventivní péči pro dospělé pacienty a závodní preventivní péči - stanovení CRP…
Dna je onemocnění způsobené poruchou metabolismu kyseliny močové, konečného produktu nukleotidů a nukleových kyselin. Dochází ke zvýšené hladině hlaseliny močové v krvi (hyperurikémie) a jejímu ukládání do kloubů a ledvin či jiných orgánů (podkoží), které poškozuje.
Může tvořit jednak tzv. tofy (usazeniny kyseliny močové v podkožních uzlíččích, nejčastěji na ušních boltcích nebo nad klouby a šlachami) nebo se krystalky kyseliny močové ukládají v kloubech a způsobují v nich zánět. Nejzávaznější je ukládání kyseliny močové do ledvin, kde způsobuje ledvinné selhávání. Onemocnění se může projevit tzv. dnavým záchvatem - bolestivým zánětem kloubu (nejčastěji palec u nohy).
Dna primární je projevem vrozené poruchy metabolismu nukeoproteinů. Častěji postihuje muže. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi může být dlouho jediným projevem onemocnění. Akutní potíže způsobí zvýšená námaha, nadměrné jídlo a pití, ale i operace, úraz, stres.
Dna sekundární je způsobená zvýšenou nabídkou nukleoproteinů pro tvorbu kyseliny močové (např. při léčbě nádorů či leukémii) nebo sníženým vylučováním kyseliny močové ledvinami při jejich poškození. Hyperurikémie se často vyskytuje v kombinaci s diabetem II.typu a zvýšenou hladinou cholesterolu (tzv.metabolický syndrom).
Stravovací režim- BEZPURINOVÁ DIETA
Výběr potravin je dán především obsahem solí kyseliny močové - purinů. V běžné stravě je třeba vybírat ty potraviny jejichž obsah purinů je nízký. Hodnoty obsahu purinů jsou uvedeny v přehledu níže. Je výhodné zařazení odlehčených zeleninových dnů (cca 1-2x týdně) v týdenním programu.
Jen v klidovém období a výjmečně lze použít potraviny s vysokým obsahem purinů.
Je nutný dostatečný příjem tekutin nealkoholických a neenergetických v průběhu celého dne (2-3l.). Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty.
Pokrmy a potraviny nevhodné, s vysokým obsahem purinů (případně oxalátů)
vnitřnosti: brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternice, jaternicové polévky, masové koncentráty, zvěřina a výrobky z ní
kořenící směsi a koncentráty: Maggi, sojová omáčka, masové kostky
maso a masné výrobky: nakládáná masa, uzeniny, masa mladých zvířat (telecí, jehněčí, kuřecí)
ryby a rybí výrobky: sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby
ostatní: obilniny a celozrnné výrobky, luštěniny, droždí, čokoláda, kakaový prášek, špenát, reveň, červená řepa, fíky
Obsah purinů v potravinách (mg/100g)
Maso,uzeniny
Hovězí 40
Telecí 48
Vepřové 48
Skopové 46
Kuřecí 40
Králičí 38
Zvěřina 35-39
Šunka 24
Anglická slanina 25
Vnitřnosti
Játra 95
Ledvinky 80
Jazyk 55
Telecí brzlík 400
Ryby
Kapr 54
Losos 22
Pstruh 56
Sardinky 120
Sleď 69
Štika 48
Mléko a vejce
Mléko 1
Vejce 2
Bílek 1
Žloutek 5
Tuky, ořechy, kakao
Kakaový prášek 1900
Mandle 9
Lískové ořechy 10
Vlašské ořechy 8
Mouka,pekárenské výrobky
žitná nebo pšeničná mouka 0
Celozrnný chléb 14
Ovesné vločky 30
Brambory,luštěniny,zelenina
Brambory 6
Čočka 70
Hrách 45
Fazole 44
Celer 10
Cibule 1
Fazolové lusky 5
Zelený hrášek 80
Chřest 14
Kapusta 6
Kedlubna 5
Květák 10
Mrkev 2
Pór 3
Okurky 3
Rajčata 4
Reveň 4
Ředkvičky 6
Červená řepa 5
Hlávkový salát 5
Špenát 23
Bílé zelí 5
Červené zelí 8
Houby 5
Ovoce
Borůvky 2
Hrušky 1
Jablka 1
Jahody 5
Meruňky 0
Švestky 1
Pomeranče 1
Hrozny 1